Om oss

Vårt liv tillsammans tog sin början i Kalmar 1991. Ninna läste till sjuksköterska och jag (Kenneth) till miljöinspektör. Ninna var hemma från Mexico för att utbilda sig till sjuksköterka och sedan återvända till Mexico. Jag tänkte mig en resa till Afrika efter avslutade studier. Ingen av oss var intresserade av något förhållande. Men efter en hel del kvällar på Rederiet (uteställe i Kalmar) och sena nätter framför den öppna spisen på Champagnehemmet (vårt studentboende) stod det klart att vi var menade för varandra.

Efter studierna bodde vi ett tag i Stockholm men vi drömde om att skaffa ett varandrahem lite mer lantligt. När så framförallt Ninna tröttnat rejält på sitt arbete och vi snart skulle bli vräkta från vårt tredjehands kontrakt I Hässelby Strand så öpnades en möjlighet att flytta till Jämtland. Det var en väninna vars man dött i cancer som behövde hjälp att driva ett pensionat 8 mil norr om Östersund i en lite by på 50 invånare.

Verkade spännande, tyckte vi, så vi flyttade dit och försökte driva värdshus gick inget vidare visade det sig och efter bara tre månader bröt samarbetet samman, lite väl mycket sena nätter och inte så mycket fjälluft helt enkelt. I byn fanns också ett teatersällskap och ett gammalt järnbruk som drevs av en konstnärinna. Vi blev kvar i byn och startade tillsammans med teaterfolket ett kooperativ som hade som bärande idé att tjäna mycket pengar på lite arbete. Det blev tvärtom. Vi erbjöd allt från massage och tältkåtor till visberättelser och örtaturer. Det visade sig att många tycket om vårt informationsmaterial och det slutade med att vi mestadels sålde layout och skriv- /översättningsuppdrag.

Kooperativet drevs i ett par, tre år med ganska klen framgång och under den tiden hann vi få ett par barn Alexander -94 och Nadja -97. Vi flyttade också till en annan by som heter Högarna och ligger cirka 5 mil nordost om Östersund. Vår nya inriktning blev att försöka vara så självhushållande som möjligt på den lilla gård vi köpt. Så vi hade kor, grisar, höns, kalkoner, draghundar, katter och kaniner. Vi var självförsörjande på mjölk, grönsaker och kött (i stort sett). 1999 kom vårt tredje barn Katja. Ninna startade och drev korttidsboende på Brännagården, ett äldreboende i byn. Vi försökte på olika sätt att få fler likasinnade att flytta dit för att bättra på möjligheterna till självförsörjning. Det visade sig svårare än vi trott och när skolan la ner 2003 så gav vi upp och flyttade till Skåne.

Efter att nära nog ha bränt ut mig på mitt nya jobb som miljöinspektör i Malmö så sa jag upp mig och började jobba på ett mindre kontor i Eslöv och där är jag fortfarande kvar. Ninna fick jobb som skolsköterska på två av skånes Waldorfskolor. I samma veva så blev vår inre längtan efter andlighet starkare och efter ett antal olika retreats och utbildningar så är jag nu Reiki master och Ninna är färdig prästinna. 

Under skånetiden så har vi fått ett fjärde barn Ronja som föddes 2005, inte planerad men väldigt välkommen ändå. Vi är också stödfamilj så varannan helg har vi ett par extrabarn från Malmö, jätteroligt.

Vi idkar fortfarande självhushållning, men i betydligt blygsammare skala... Vi odlar en del örter och grönsaker, har några fruktträd och arrenderar 3 ha betesmark. På den har vi 9 får (tackor som väntar 1-2 lamm var under våren) av rasen Värmlandsfår. Vi har också ett tjugotal Skånska Blommehönor och ett par dito tuppar, tre katter och två hundar. Sommartid tar vi emot  WWOOFare (se www.wwoof.se) volontärarbetare från olika länder som hjälper oss att utveckla gården. En hjälp som vi är så tacksamma för!

 

Jularp 302,243 93 Höör Tel. 0722-181625, 0706-80 79 13 Hosted by Datakultur